Mitä kaikkea tiiveysmittaus kertoo rakennuksesta?

Tiiveysmittaus (myös: tiiviysmittaus) selvittää rakennuksen ilmanvuotoluvun qE50 sekä rakennuksen vaipan mahdolliset ilmavuotopaikat. Mittaustulos kertoo rakennuksen turvallisuudesta, asumisviihtyvyydestä ja energiatehokkuudesta.

Miksi rakennukseen kannattaa tehdä tiiveysmittaus?

Tiiveysmittaus toteaa rakennuksen ilmavuotoluvun, joka on yksikäsitteinen ja yksinkertaisesti mitattavissa oleva suure. Ilmanvuotoluvun avulla rakennuksia voidaan verrata keskenään. Ilmavuotoluku kertoo siis, kuinka hatara rakennus on.

Hyvän ilmatiiviyden saavuttaminen rakennuksen vaipparakenteissa on tärkeää monesta syystä. Ehkä tärkeimpänä yksittäisenä tekijänä voidaan pitää rakennuksen vaipparakenteiden kosteusteknisen toiminnan varmistamista. Lisäksi tiiveysmittaus kertoo rakennuksen asumismukavuudesta ja energiatehokkuudesta.

Tiiveysmittaus käynnissä. Laitteistoa sekä kaksi mittaajaa.

Vaipparakenteiden kosteusteknisen toiminnan varmistaminen

Kun siirrytään entistä paremmin eristäviin vaipparakenteisiin, tulee hallitsemattoman vuotoilman kulkeutuminen rakenteen sisään estää, jotta vältytään rakenteiden kosteus- ja homevaurioriskeiltä.

Nykyisten asumistottumusten seurauksena sisäilman kosteuslisä voi olla talviaikana jopa 4–7 g/m3 sisäilmassa, jolloin kosteuskonvektion riski kasvaa. Jos vaipparakenteissa on ilmavuotoreittejä, voi sisäilman kosteus kulkeutua ilmavirtausten mukana kylmiin rakenteiden osiin ja aiheuttaa kosteusvaurioriskin.

Tiiveysmittaus antaa dataa asumisviihtyvyyden tueksi

Toinen merkittävä syy hyvään ilmanpitävyyteen on hyvän asumisviihtyvyyden saavuttaminen. Kylmän ulkoilman virtaaminen sisätiloihin aiheuttaa vedon tunnetta ja pahimmillaan lisää terveyshaittariskejä.

Vaipan hyvä ilmanpitävyys parantaa sisäilman laatua, koska vedontunne vähenee ja mahdollisten homeiden, epäpuhtauksien ja haitallisten aineiden kulkeutuminen talon rakenteista, maaperästä ja ulkoilmasta sisäilmaan vähenee.

Mittaus kertoo myös energiatehokkuudesta

Energiatehokkuus on lyönyt 2000-luvulla itsensä läpi myös suomalaisessa rakentamisessa. Kolmas merkittävä tekijä hyvään ilmatiiviyteen pyrkimisessä onkin energiakulutuksen pienentäminen.

Vaipan ilmatiiviys ja sen todentaminen on yksi osa rakennuksen energiatehokkuutta. Hallitsemattomalla vuotoilmalla on suuri vaikutus rakennuksen kokonaisenergiankulutukseen. Kun rakentamisessa siirrytään matalaenergiarakentamiseen, vuotoilman osuus energiankulutuksesta kasvaa entisestään.

***

Voit lukea lisää Paloniityn tiiveysmittauksesta klikkaamalla tästä.