Lämpövuotojen mittaus eli lämpökuvaus on yksi tehokkaimmista tavoista arvioida rakennuksen energiatehokkuutta ja mahdollisia lämmöneristysongelmia. Lämpövuodot voivat lisätä energiakustannuksia, heikentää asumismukavuutta ja altistaa rakenteet kosteusvaurioille.
Mitä kaikkea lämpövuotojen mittaus selvittää?
Lämpövuotojen mittaus tehdään lämpökameralla. Mittauksen avulla voidaan tunnistaa
- rakennusmateriaalien ominaisuuksia
- rakennusten lämpöolosuhteita ja -viihtyvyyttä
- vaipan ilmanpitävyyttä
- rakenteiden lämpöteknistä toimivuutta
- tietyin edellytyksin kosteus- ja homevaurioita
- talotekniikan vikoja ja puutteita.
Toisin sanoen tarve tehdä lämpötekninen kuntotutkimus tai energiakatselmus johtuu
- kiinnostuksesta energiakustannusten pienentämiseen
- käyttäjien valituksista ja/tai esiintyneistä vaurioista
- halusta selvittää rakennuksen ulkovaipan lämpötekninen toimivuus (uudistuotanto).
Mitä toimenpiteitä lämpövuotojen mittaus sisältää?
Lämpövuotojen mittaus sisältää perustapauksessa rakennuksen ulkovaipan sisäpuolisen ja ulkopuolisen lämpökuvauksen. Kuvauksesta pyritään etsimään rakennuksen ulkovaipan viat ja puutteet, vaipan ilmavuodot, lämmöneristeiden kunto ja toimivuus sekä kylmäsillat. Poikkeamat esitetään raportissa lämpökuvina ja digikuvina ja ongelmapaikat merkitään pohjapiirustuksiin.
Muita lämpökuvauksen yhteydessä mitattavia asioita ovat muun muassa sisäilman ja ulkoilman olosuhteet: lämpötila, suhteellinen kosteus, sisäilman ja ulkoilman välinen paine-ero sekä aistinvaraiset havainnot.
Usein lämpökuvauksen yhteydessä joudutaan tekemään myös erityyppisiä tukimittauksia muilla menetelmillä. Lämpövuotojen mittauksen ja tukimittausten avulla päästään selville rakennuksen vaipan kunnosta ja lämpöoloista. Samalla saadaan viitteitä sisäilman laadusta, ilmanvaihdon toimivuudesta ja mahdollisista muista käyttäjien viihtyvyyteen liittyvistä seikoista sekä voidaan esittää selkeitä johtopäätöksiä ja ehdotuksia jatkotoimenpiteiksi.
Asumisviihtyvyyden vaatimukset ovat kasvaneet
Korjausrakentaminen sekä ihmisten asumisviihtyvyyteen kohdistuvat vaatimukset lisääntyvät. Näin tulee entistäkin enemmän tarvetta tutkia rakennusten lämpöviihtyvyyttä ja rakenteiden kuntoa.
Hinta tai paljain silmin nähtävät pinnat eivät ole enää ainoita tekijöitä, jotka vaikuttavat omasta asunnosta haaveilevan ostopäätökseen. Entistä enemmän kiinnitetään huomiota myös talon rakenteellisiin ominaisuuksiin, kestävyyteen, lämmöneristyskykyyn, tiiviyteen ja energiankulutukseen sekä elinkaarikustannuksiin.
***
Haluatko tietää lisää lämpövuotojen mittauksesta eli lämpökuvauksesta? Voit lukea lisää täältä.
Suuret rakennuskokonaisuudet päästään kuvaamaan kustannustehokkaasti ilmalämpökuvauksella. Ilmalämpökuvauksessa tontin tyyppi ei vaikuta kuvauskalustoon eikä esimerkiksi erillisiä nostimia tarvita. Voit lukea ilmalämpökuvauksesta lisää täältä. Videomateriaalia ilmalämpökuvauksesta voit katsoa tästä.